انتشار: مرداد 06، 1403
بروزرسانی:
08 اردیبهشت 1404
مناقشات مرزی هند؛ توسعه زیرساخت های نظامی در مرز چین، مجادله لفظی با پاکستان
در اوایل سال جاری، پاکستان اعلام کرد که شواهد معتبری وجود دارد که عوامل هندی را به کشتن مردم در خاک این کشور مرتبط می کند و هند این اتهامات را «جعلی» نامید.
روابط هند و پاکستان به دلیل کاهش سطح روابط دیپلماتیک دو کشور در اوت ۲۰۱۹ (شهریور ۱۳۹۸) پس از آنکه دهلی نو وضعیت ویژه کشمیر را لغو و آن را به دو منطقه تحت مدیریت ایالتی تقسیم کرد، تا حد زیادی متوقف شده است.
با این که احتمال آغاز درگیری دهلی نو و اسلام آباد در شرایط کنونی با توجه به وضعیت اقتصادی پاکستان محتمل نیست، چین نیز با مشکلات جدی در آب های دریای جنوبی چین با فیلیپین و تایوان دست پنجه نرم می کند.
این موضوع می تواند نقطه عطفی در مناقشات بین چین و هند باشد، هر دو طرف به طور فزاینده ای مواضع خود را در امتداد خط مرزی تقویت کرده اند و تسلیحاتی را توسعه داده اند که به خوبی برای زمین های ناهموار و با ارتفاع بالا مناسب هستند.
ارزیابی
از سوی دیگر آغاز جنگ برای هند، نگرانی جدی در پی خواهد داشت زیرا تسلیحات اصلی هند متعلق به روسیه و شوروی سابق است که اکنون با جنگ اوکراین، تامین ادوات تکمیلی و لوازم یدکی از سوی مسکو، ممکن نخواهد بود.
چین و هند مرز مشترک بسیار طولانی دارند که در سال ۱۹۶۲ بر سر آن با یکدیگر جنگیدند، مسیر دقیق مرز که ارتفاع برخی از بخش های آن از سطح دریا بیش از ۴ هزار متر می رسد، هنوز مشخص نشده است.
این تحول به ویژه پس از یک بن بست طولانی مدت در منطقه، تنش بین این دو قدرت هسته ای را تشدید کرده است، در پاسخ، هند نیز تانک سبک جدید خود که «زورآور» نام دارد و برای استقرار و عملیات در ارتفاع بالا طراحی شده است، رونمایی کرد.
این در حالی است که هند و چین پس از درگیری های مرگبار مرزی بین نیروهای دو کشور در دره گالوان در مه ۲۰۲۰، هنوز روابط پر تنشی را تجربه می کنند.
در مرز غربی نیز هند، پاکستان را متهم کرد که برای رسیدن به اهدافش از «تروریسم و جنگ نیابتی» استفاده می کند.
هند برای دهه ها پاکستان را به حمایت از تروریست های مسلح متهم می کند، هر سه کشو هند، چین و پاکستان ادعای مالکیت منطقه هیمالیا را دارند.
روز گذشته مارکو روبیو، سناتور آمریکایی لایحه ای را به کنگره ارائه کرد که در آن تعهد واشنگتن به هند را در مبارزه با نفوذ فزاینده چین و مقابله با تهدیدات ادعایی پاکستان خواستار شد.
هر دو کشور به حفظ ارتباط از طریق کانال های نظامی و دیپلماتیک متعهد شدند و بر ادامه تلاش ها برای حفظ صلح و آرامش در مناطق مرزی در این دوره موقت تاکید کردند؛ هدف از این تعهد جلوگیری از هرگونه تنش بیشتر در منطقه به نظر می رسید.
این تانک دارای یک توپ اصلی با کالیبر ۱۰۵ میلی متری، قابلیت های استفاده از هوش مصنوعی و عملکردهای آبی خاکی است که هند را برای دفاع بهتر در زمین ناهموار خط کنترل واقعی تقویت می کند.
قانون پیشنهادی همکاری دفاعی آمریکا و هند از «انتقال فناوری» به هند حمایت می کند و از دولت می خواهد «با هند به گونه ای رفتار کند که گویی از وضعیتی مشابه متحدان آمریکا همچون، ژاپن، اسرائیل، کره جنوبی و اعضای ناتو برخوردار است».
این قانون، در صورت تصویب می تواند پیامدهای مهمی برای پاکستان داشته باشد، به ویژه در زمانی که اسلام آباد و واشنگتن در تلاش برای تقویت روابط دوجانبه خود هستند.
چالش ها در مرزهای شمال غربی
از زمان آغاز مذاکرات در سطح فرماندهی ارتش در سال ۲۰۲۰، هند به طور مداوم تاکید کرده است که عادی سازی روابط دوجانبه با چین به حل وفصل بن بست مرزی وابسته است.
مودی گفت: پاکستان هر زمان که سعی در پیشبرد برنامه های خود داشت ناموفق بوده است اما «از تاریخ خود چیزی یاد نگرفته است».
وزارت امور خارجه پاکستان گفت: در حالی که پاکستان آماده مقابله با اقدامات تهاجمی هند است اما همچنان به حفظ و ارتقای صلح و ثبات در منطقه متعهد خواهد بود.
به نظر می رسد همسایگان با هند، این کشور آسیای جنوبی که دارای سلاح هسته ای است روابط ناآرامی دارند.
پاکستان قبلاً چنین اتهاماتی از سوی هند را رد کرده و گفته است که تنها به کشمیری هایی که به دنبال تعیین سرنوشت خود در منطقه با اکثریت مسلمان هستند، حمایت دیپلماتیک و اخلاقی ارائه می کند.
سوبرامانیام جایشنکار وزیر خارجه هند در حاشیه نشست سران سازمان همکاری شانگهای در آستانه، پایتخت قزاقستان با وانگ یی همتای چینی خود دیدار کرد و در حساب ایکس خود نوشت: در مورد حل و فصل سریع مسائل باقی مانده مربوط به مناطق مرزی گفت وگو صورت گرفت. بر سر دو چندان کردن تلاش ها از طریق کانال های دیپلماتیک و نظامی در این راستا توافق شد.
رسانه های آسیایی هفته گذشته خبر دادند چین ساخت پل را بر روی پانگونگ تسو، دریاچه ای مرتفع در نزدیکی خط کنترل واقعی (LAC) بین چین و هند به پایان رسانده است. این پل که در باریک ترین قسمت دریاچه قرار دارد، زمان رسیدن نیروهای چینی به مرز هند را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد و به طور بالقوه استقرار سریعتر تانک های سبک نوع ۱۵ آنها را تسهیل می کند.

نارندرا مودی، نخست وزیر هند، جمعه ۲۷ ژوئیه (۵ مرداد) در مراسمی به مناسبت بیست و پنجمین سالگرد درگیری نظامی هند با پاکستان در منطقه هیمالیایی کارگیل، گفت: پاکستان در تلاش است تا از طریق تروریسم و جنگ نیابتی اهداف خود را پیش ببرد اما این استراتژی هرگز موفق نخواهد شد.

به عقیده کارشناسان بعید است که این لایحه در کنگره فعلی که نشست خود را در سال جاری میلادی به پایان می رساند حمایتی به دست بیاورد اما با توجه به حمایت دو حزب از تقویت روابط هند و ایالات متحده، ممکن است در کنگره بعدی دوباره مطرح شود.
روابط پس از ردیابی یک بمب گذاری انتحاری در کاروان نظامی هند در کشمیر متعلق به نیروهای جدایی طلب مستقر در پاکستان بدتر شد و هند را بر آن داشت تا یک حمله هوایی به آنچه پایگاه شبه نظامیان در پاکستان می نامید، ترتیب دهد.
با در نظر گرفتن آشوب در بنگلادش، جنگ داخلی در میانمار و افزایش اعتراضات در سری لانکا ناآرامی ها در آسیای جنوبی اکنون به اوج رسیده است و در نهایت به نظر می رسد چالش های هند در مرزهای شمال شرقی با چین و در مرزهای شمال غربی با پاکستان، رنگ جدی تری به خود گرفته است.
منبع: https://www.irna.ir/news/85547810/%D9%85%D9%86%D8%A7%D9%82%D8%B4%D8%A7%D8%AA-%D9%85%D8%B1%D8%B2%DB%8C-%D9%87%D9%86%D8%AF-%D8%AA%D9%88%D8%B3%D8%B9%D9%87-%D8%B2%DB%8C%D8%B1%D8%B3%D8%A7%D8%AE%D8%AA-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%86%D8%B8%D8%A7%D9%85%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D9%85%D8%B1%D8%B2-%DA%86%DB%8C%D9%86-%D9%85%D8%AC%D8%A7%D8%AF%D9%84%D9%87
وزارت خارجه پاکستان در بیانیه ای در واکنش به سخنان مودی اعلام کرد: برای نشان دادن توانایی و قصد خود برای «حفاظت از حاکمیت خود در برابر هرگونه تجاوز» مصمم است.
به گزارش روز شنبه ایرنا، چین و هند دو کشور هم مرز با ارتش هایی که در میان بزرگترین و پرهزینه ترین ارتش های جهان جای دارند، پس از مدت ها مذاکره درباره خط کنترل واقعی، با وجود توافق ۱۹ فوریه (۳۰ بهمن ۱۴۰۲) به بن بست رسیدند.
تاکنون چین و هند در زمینه حل مشکلات مرزی ۵ توافقنامه طی سال های ۱۹۹۳، ۱۹۹۶، ۲۰۰۵، ۲۰۱۲ و ۲۰۱۳ امضا کرده اند اما این توافق نامه ها، به درگیری در منطقه پایان نداده است.