اندونزی و چین به طور کلی از روابط حسنه ای برخوردارند، اما جاکارتا نسبت به آنچه تجاوز پکن به منطقه اقتصادی انحصاری اش در دریای جنوبی چین تلقی می کند، ابراز نگرانی کرده است.
به گفته باکری، اندونزی رزمایش اخیر با آمریکا را بازدارنده ای برای دفاع از جزایر ناتونا تلقی می کند، در حالی که این رزمایش برای واشنگتن بخشی از تمهیدات به منظور تشکیل جبهه های متحد در برابر قوای نظامی چین در دریای جنوبی چین است.
به گزارش ایرنا از خبرگزاری آسوشیتدپرس، در مجموع بیش از ۵ هزار نظامی از کشورهای اندونزی، آمریکا، استرالیا، ژاپن و سنگاپور در رزمایش سال جاری که بزرگترین رزمایش از زمان آغاز در سال ۲۰۰۹ است، شرکت دارند.
چین این رزمایش را تهدید قلمداد می کند. رسانه دولتی چین، آمریکا را به تشکیل یک ائتلاف هند – اقیانوسیه مشابه با ائتلاف ناتو برای محدود کردن توان نظامی رو به رشد پکن و نفوذ دیپلماتیکش در منطقه متهم کرده است.
دریاسالار جان سی. آکیلینو فرمانده بخش هند – اقیانوس آرام آمریکا گفت که ۱۴ کشور شرکت کننده در این رزمایش، مناسبات قوی تری را به نمایش می گذارند، زیرا پکن به طور فزاینده ای ادعای مالکیت بر کل دریای جنوبی چین را تقویت و رزمایش هایی را برای تهدید تایوان برگزار می کند.
به گفته کانی راهاکوندینی باکری تحلیل گر امنیتی در دانشگاه اندونزی، در حالی که موضع رسمی جاکارتا در مورد دریای مورد مناقشه جنوبی چین، موضع غیرمدعی است، پای اندونزی به این مناقشه ارضی از سال ۲۰۱۰ باز شد؛ زمانی که چین ادعای مالکیت بخشی از منطقه اقتصادی انحصاری اندونزی در منطقه شمالی جزایر ناتونا را مطرح کرد.
این رزمایش رزمی مشترک روز یکشنبه به پایان می رسد.