به گزارش روز دوشنبه ایرنا از خبرگزاری رویترز، اندونزی امروز اعلام کرد با وجود امضای قرارداد توسعه دریایی مشترک با چین، ادعاهای پکن در مورد دریای جنوبی چین را به رسمیت نمی شناسد، زیرا بنابر هشدار برخی تحلیلگران این توافق، حقوق حاکمیتی اندونزی را به خطر می اندازد.
پکن مدتهاست که با همسایگانش در جنوب شرق آسیا بر سر ادعای مالکیت بخشهایی از دریای جنوبی چین درگیر است و این مساله را به وسیله «خط و نه خط تیره» (خط تیره در نقشه نشان دهنده مناقشه مرزی است) در نقشههای خود که به مناطق انحصاری اقتصادی (EEZ) میرسد و چندین کشور ادعای حاکمیت آن را دارند، نشان داده است.
توافقات مشترک بین کشورهای منطقه و چین در این آبراه استراتژیک برای سالها حساسیتبرانگیز بوده و برخی از کشورها که در مناقشه مالکیت دریایی با پکن هستند برای امضای پیماننامههایی که امکان مشروعیت بخشیدن به ادعاهای چین را فراهم میکند، احتیاط میکنند.
یک دادگاه داوری در سال ۲۰۱۶ گفت ادعای چین، بر اساس نقشه های قدیمی خود، هیچ مبنایی در قوانین بین المللی ندارد اما این تصمیمی است که پکن از به رسمیت شناختن آن خودداری می کند.
در بیانیه مشترکی که در روزهای گذشته در جریان سفر پرابوو سوبیانتو، رئیس جمهور اندونزی به پکن منتشر شد، آمده است که دو کشور به تفاهم مشترک مهمی در مورد توسعه دریایی در مناطق مورد ادعای چندجانبه دست یافتهاند.
وزارت خارجه اندونزی بارها اعلام کرده است این کشور یک کشور غیرمدعی در دریای جنوبی چین است. این وزارتخانه امروز اعلام کرد موضع جاکارتا بدون تغییر است و این توافق هیچ تاثیری بر حقوق حاکمیت در دریا نخواهد داشت.
دانشگاه لامپونگ اندونزی در توضیح کشورهای غیرمدعی نوشته است: کشورهای غیر مدعی تضمین میکنند که قوانین بینالمللی دریا در هر بخشی از آبهای در کره زمین اجرا شود تا امنیت و آزادی حمل و نقل کالاهایی با ارزش اقتصادی بالا تضمین شود. این کشورهای غیرمدعی با هر گونه اعمال نفوذ و قدرت در آبهای آزاد مخالف هستند و به طور ویژه اقدامات چین را غیرقابل قبول میدانند.
در بیانیه جاکارتا آمده است: اندونزی موضع خود را مبنی بر این که ادعاهای چین مبنای حقوقی بین المللی ندارند، تکرار می کند. مشارکت با پکن به مساله توسعه دریایی مربوط است و بر حاکمیت، حقوق حاکمیتی یا صلاحیت قضایی اندونزی در دریای ناتونای شمالی (دریای جنوبی چین) تأثیری ندارد.
وزارت خارجه چین به بیانیه اندونزی پاسخ نداده است.
رویترز نوشت: خط U شکل چین، بر اساس نقشههای قدیمیاش، از مرکز ویتنام آغاز میشود و پس از گذر از آبهای جزایر ناتونا در اندونزی، در بیش از هزار کیلومتری به جنوب جزیره هاینان چین میرود.
این خط از مناطق آزاد تجارت دریایی برونئی، مالزی، فیلیپین و ویتنام می گذرد و گارد ساحلی چین به طور مرتب در آن گشت زنی میکند. همسایگان چین این کشور را به تلاش برای ایجاد اختلال در فعالیت های مرتبط با انرژی و شیلات متهم میکنند. پکن معمولاً در پاسخ به این اتهامات می گوید کشتی های این کشور از تهاجم به خاک چین جلوگیری می کنند.
هرچند بنا بر اعلام وزارت خارجه اندونزی؛ توافق اقتصادی در مورد مسائل دریایی با چین ماهیگیری و حفاظت از زیست جانوران آبزی را شامل میشود اما برخی از تحلیلگران اندونزیایی می گویند امضای چنین توافقی می تواند عواقبی داشته باشد و به عنوان تغییر موضع تفسیر شود.
آریستیو ریزکا دارووان، تحلیلگر مسائل دریایی، گفت: بیانیه مشترک اندونزی و چین به این معنی است که ادعاهای چین برای مالکیت در منطقه را به رسمیت می شناسیم.
وی گفت: اندونزی ممکن است این توافق را با هدف تقویت روابط اقتصادی امضا کرده باشد.
کلاوس هاینریش رادیتیو، مدرس سیاست چین، گفت: اندونزی هرگز توافقی درباره مالکیت این منطقه نداشت و گنجاندن این بند در بیانیه «نامناسب» بود. این بیانیه مشترک، منافع ملی اندونزی را به خطر می اندازد اما هنوز می توان در مورد آن مذاکره کرد.
منبع: https://www.irna.ir/news/85656102/%D8%A7%D9%86%D8%AF%D9%88%D9%86%D8%B2%DB%8C-%D8%A7%D8%AF%D8%B9%D8%A7%DB%8C-%D9%BE%DA%A9%D9%86-%D8%AF%D8%B1-%D8%AF%D8%B1%DB%8C%D8%A7%DB%8C-%D8%AC%D9%86%D9%88%D8%A8%DB%8C-%DA%86%DB%8C%D9%86-%D8%B1%D8%A7-%D8%A8%D9%87-%D8%B1%D8%B3%D9%85%DB%8C%D8%AA-%D9%86%D9%85%DB%8C-%D8%B4%D9%86%D8%A7%D8%B3%DB%8C%D9%85